Choď na obsah Choď na menu

Sčítanie obyvateľstva

Sčítanie obyvateľstva je cenným zdrojom informácií o predkoch pri genealogickom pátrani. Ziaľ, prístup k týmto údajom je značne komplikovaný. Z pohľadu pátrania môžeme rozdeliť cenzusy nasledovne:

  1. Sčítanie obyvateľov z r. 1867 je volne prístupné na internete, a to na stránke www.familysearch.org. Avšak dochované sú záznamy len z 10 žúp. Tá turčianska žiaľ k ním nepatrí. Bližšie informácie, ako sa dopátrať k údajom z tohto sčítania nájdete tu
  2. Sčítanie obyvateľov z r. 1920 – prvé po prvej svetovej vojne a po vzniku Ceskoslovenskej republiky. Ziaľ, záznamy z tohto sčítania sú nedostupné – nie je zrejmé, kde sa fyzicky nachádzajú
  3. Sčítania obyvateľov z r. 1930 a 1940 sú do značnej miery zdigitalizované. Avšak, kedže ide o tzv. živé archívne záznamy, okrem mien sš vsetky údaje začiernené.  Navyše záznamy nie sú zindexované, to znamená, že v prípade záujmu Vás čaká pracné hľadanie správneho záznamu s neistým koncom. Pokiaľ ide o menšiu dedinu, nie je to zas tak zlé. Horšie to samozrejme bude u väčších miest. Ako na prácu s týmito záznamami si ukážeme tu.
  4. Sčítania obyvateľov 1950, 1961, 1970, 1980, 1991 sú uchovávané v Slovenskom národnom archíve.  Prístup k nim je len na základe žiadosti a po zdokladovaní príbuzenského vzťahu. Pre komunikáciu s archívom platia rovnaké pravidlá ako pre sčítacie hárky z cenzusu z rokov 1930 a 1940, nájdete ho tu, od bodu X.