Choď na obsah Choď na menu

Krátke predstavenie regiónu

Región Turiec, alebo ako my, Turčania hovoríme "Turčianska záhradka" sa nachádza v severozápadnej časti Slovenska. Svoje meno dostal podľa rieky, ktorá ňou preteká. Ako správna záhradka, aj Turiec je "oplotený", a to pohoriami Veľká Fatra, Malá Fatra a Kremincké vrchy.

Ako dokazujú náleziská z rôznych oblastí, Turiec bol obývaný už zhruba 2200 rokov pred naším letopočtom, no prvá písomná zmienka je až z roku 1113, keď bol ešte začlenený pod Zvolenské domínium  (spolu s Liptovom a Oravou, keďže išlo o riedko osídlené oblasti).O dvesto rokov neskôr sa ale Turiec stáva samostatnou župou vrámci Uhorského kráľovstva, čo bolo zachované až do rozpadu Rakúsko-Uhorska, s malou prestávkou 1786 – 1790. Aj keď ako prvý dostal mestské práva Turčiansky svätý Martin, sídlom župana bol neďaleký Sklabinský hrad. Kým Horný (južný) Turiec bol známy svojimi kúpeľmi v Štubnianskych (dnes Turčianskych) Tepliciach, Dolný Turiec si užil svoju slávu v období od druhej polovice 19. storočia až po dvadsiate roky 20. storočia. Okrem toho, že Turiec dal Slovensku viacero významných osobností v oblasti verejného a kultúrneho života, bol to Turčiansky svätý Martin, kde sa 6. a 7. júna 1861 stretla elita národa a s podporou asi 5000 ľudí všetkých stavov spísali Memorandum národa slovenského, kde stanovili svoje požiadavky na sebaurčenie. Už o dva roky neskôr tu bola založená Matica slovenská a v Turci vznikli dve z prvých troch slovenských gymnázií: popri Revúcej to boli Kláštor pod Znievom a Martin. Niet divu, že až do konca prvej svetovej vojny sa tu schádzala elita národa a práve tu bola prijatá 30.10.1918 Deklarácia slovenského národa, ktorou Slováci vyjadrili súhlas s vytvorením nového štátu - Československa.

Hoci v Martine mala sídlo Matica slovenská, v neďalekej obci Bystrička vlastnil a často využíval svoju vilu prezident Tomáš Garyque Masaryk, hoci v Turci vznikol prvý slovenský hraný film Jánošík, jeho význam postupne upadal.