Choď na obsah Choď na menu

Matričné záznamy po roku 1896

Matričné záznamy podľa zdroja pôvodu môžeme rozdeliť na dve skupiny. Cirkev už od dávna zaznamenávala dátumy narodenia, či skôr krstu, dátum sobáša a dátum úmrtia v krstnej, sobášnej matrike a v matrike zosnulých. V Rakúsko - Uhorsku od roku 1896 bola pre mestá a obce zavedená povinnosť viesť aj obecné matriky, práve po vzore cirkví.

Na základe aktuálnych právnych predpisov sú matriky staršie ako 100 rokov archivované v príslušných pobočkách štátneho archívu. Cirkevné matriky sú uložené v hlavných pobočkách a sú digitalizované a dostupné na www.familysearch.org. Státne matriky nie sú digitalizované a sú uložené na príslušných filiálkach pobočiek štátneho archívu. Novšie záznamy, označené ako živé, sú stále uložené na príslušných matričných, alebo farských úradoch. Kým u cirkevných matrík hranica nie je jednoznačná, u štátnych matrík je hranica pri roku 1908, novšie matričné knihy sa nachádzajú na matričných úradoch.

1. Cirkevné matričné záznamy s pred roku 1896 nedostupné na FS sa môžu nachádzať na pobočkách štátneho archívu. Tie z regionu Turiec sú uložené v Státnom archíve v Ziline so sídlom v Bytči, komunikovať s ním môžete prostredníctvom e-mailovej adresy archiv.za@minv.sk

2. Cirkevné matričné záznamy po roku (orientačne) 1908 je možné nájsť na jednotlivých farských úradoch. Príslušnosť jednotlivých miest a obcí k farnostiam nájdete tu.

3. Státne matričné záznamy z miest a obcí regionu Turiec do roku 1908 sú uložené v Státnom archíve Zilina, pracovisko Martin. Kontaktovat jeho pracovnikov mozete prostredníctvom e-mailovej adresy archiv.za.mt@minv.sk

4. Novšie štátne matričné záznamy sú uložené na príslušných matričných úradoch. Príslušnosť obcí k matričným úradom môžete nájsť tu.