Choď na obsah Choď na menu

1930 - 1991 (Slovenský národný archív)

  1. Harky pristupne online

Velka cast scitacich harkov zo scitania obyvatelstva vykonaneho v rokoch 1930 a 1940 je zdigitalizovana a zverejnena na portal www.slovakiana.sk. Do vyhladavacieho pola staci zadat scitaci harok, rok scitania (1930 alebo 1940), a nazov obce (napr. scitaci harok 1930 Sucany). Zvycajne sa Vam zobrazi len malo vysledkov a ani tie nie su scitacimi harkami. Musite odznacit policka ‘len zdigitalizovane’ a ‘len volne’. Vyhladavanie sa automaticky obnovi, zobrazia sa miniatury scitacich harkov. Kedze vsak scitacie harky nie su indexovane, caka Vas manualne otvaranie kazdeho scitacieho harku.

Kedze ide o zaznamy mladsie ako 100 rokov,velka vacsina udajov je zaciernena. Citatelne su len adresa nehnutelnosti a mena a priezviska osob, ktore v danej nehnutelnosti ziju. Pokial sa jedna o priezvisko, ktore sa v danej obci casto nevyskytuje, nie je to az tak velky problem. Ak sa vsak priezvisko v danej obci vyskytuje castejsie, identifikacia spravneho harku moze byt zlozitejsia. Vtedy je dolezite mat k dispozicii co najviac informacii o hladanej osobe: mena pribuznych, presna adresa… (napriklad z rodneho listu/matricneho zaznamu.

  1. Ziadost o kopie harkov (aj zo scitani obyvatelstva 1950 a novsie)

Samozrejme, zaciernene scitacie harky neposkytuju dostatok informacii, ktore hladate. Tak isto sa mohlo stat, ze scitaci harok, ktory hladate, nie je dostupny. Tak, ci onak, je tu moznost poziadat Slovensky narodny archiv o kopiu scitacieho harku. Ma to ale niekolko obmedzeni:

  • Ziadat mozete len o scitacie harky tykajuce sa priameho pribuzneho (tj. rodic, stary rodic, prastary rodic atd.), so ziadostou o informacie o strykovi, bratrancovi a pod. neuspejete.
  • Aj ked sa s archivom da komunikovat e-mailom, Vasa ziadost musi byt podana osobne, alebo postou.
  • K ziadosti postou je nutne prilozit kopiu dokladu dotoznosti
  • Je potrebne zdokladovat pribuzensky vztah. Kym u zaznamov z r. 1930 to nie je striktne, u scitani po r. 1950 je to nevyhnutne.
  • Potrebujete poznat presnu adresu pobytu hladanej osoby. Kedze harky sa kontroluju fyzicky, nie je realne mozne prehladavat vsetky harky. Kym u malych obci by to nemusel byt problem, u velkych miest prehladavat niekolko tisic harkov nie je mozne.
  • Zaslanie kopie je spoplatnene (1-2€+postovne)

Neodradili sme Vas? Vyborne. V tom pripade staci vyplnit prilozenu ziadost, cestne prehlasenie, ze scitaci harok vyuzivate pre genealogicky prieskum, spolu s vyssie uvedenymi nalezitostami vlozit do obalky a poslat. Pracovnik archivu Vas bude kontaktovat s vysledkom hladania. V pripade uspechu Vas vyzve na uhradu poplatku a zaslanie potvrdenia o uhrade. Nasledne sa mozete tesit na zasielku.

  1. Tipy a triky